Менингококк инфекциясы - бактерия тудыратын, ауа – тамшы жолымен берілетін жіті инфекциялық ауру. Науқас адамдар айналасындағылар үшін инфекция көзі болып қауіп төндіреді. Науқастың ауруы ауыр түрде өтеді, науқас жөтелгенде, түшкіргенде сыртқы ортаға қоздырғышты белсенді түрде бөледі. Менингококк инфекциясы кезінде инкубациялық кезең орташа есеппен 2-4 күн. Бактериясын тасымалдаушылар және назофарингитпен науқастанғандар аурушаңдықтың жұқтыру көзі болып табылады. 

Жаз келгеннен көпшілік адам су айдындарына қарай баратыны белгілі. Алайда, шомылуға рұқсат етілген арнайы орындарға барған дұрыс. Жалпы демалыс орындарына қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар ҚР ДСМ 2022 жылғы 26 шілдедегі «Коммуналдық мақсаттағы объектілерге қойылатын санитариялық-эпиде-миологиялық талаптар» ҚР ДСМ-67 бұйрығымен айқындалған. Шомылу маусымы басталар алдында объектінің әкімшілігі су қоймаларының суын санитариялық-химия-лық, микробиологиялық, радиологиялық және топыраққа паразитологиялық көрсеткіштерге зерттеулер жүргізуді қамтамасыз етуі қажет. Жағажайлар оқшауланған учаскеде, гидроэлектр станциялардан, сарқынды суларды жіберу орындарынан, малдың қорасынан алыста орналастырылады. Су айдынының түбі құмды, балдырсыз болуы керек. Сондай-ақ, жағажайлардың жағалау аймағын қауіпсіздік мақсатында объектінің әкімшілігі бақылап отырады. Жағажай аумағында күннен қорғайтын қалқалар мен орындықтар, шезлонгтар жабдықталады. Киініп-шешіну үшін 50 адамға арналған бір кабина есебімен жалпы немесе жеке кабиналар орнатылады.

Жағажайлардың аумақтарында дәретханалар немесе биодәретханалар 75 келушіге бір орын есебінен орнатылады.Қоғамдық дәретханалар шомылу орнына дейінгі ара қашықтық кемінде 50 м және 200 м артық емес болуы тиіс. Қоқыс жинауға арналған урналар 800 шаршы метр алаңға кемінде бір урна және жағажайдан 40 метр қашықтықта орнатылады. Күнделікті жағажай жабылғаннан кейін жағалауды тазалау, киініп-шеші-нетін орындарды, дәретханаларды тазалау, дезинфекциялау жүргізіледі. Жиналған қалдықтар дер кезінде шығарылады. Жағажайларда кір жууға және жануарларды шомылдыруға тиым салынады. Ішек инфекциясының алдын алу үшін жеке гигиенаны сақтау керек. Ашық су қоймаларының суы ішуге жарамсыз, сондықтан оны ішуге болмайды. Жемістерді, көкөністерді, ыдыстарды жууға, ауыз қуысын шаюға болмайды.

Сонымен қатар шомылу үшін бассейндерді пайдаланады. Бассейннің жүретін жолдары, бассейннің түбі су өтпейтін материалдардан және ылғалға, тазалауға қолданылатын химиялық реагенттер мен дезинфекциялау құралдарының әсеріне төзімді болуы қажет. Бассейн үй-жайларында ерлер мен әйелдерге арналған киім ауыстыру орындары, себезгі бөлмелері, санитариялық тораптар, персоналға арналган тұрмыстық бөлмелер, жуу және дезинфекциялау құралдарын сақтауға арналған қоймалар болу керек. Бассейн суының тазалығын, шомылушылар мен қызметкерлер жеке бас гигиенасы ережелерін сақтау қажет. Бассейн суы рұқсат етілген жуу-тазалау және залалсыздандырылу құралдарын қолданып, уақытылы залалсыздандырылуы тиіс.Ересектерге арналған бассейн суының температурасы 24-25 градус және балаларға арналған бассейн суы 30-32 градус болу қажет. Шомылудан кейін жағымсыз салдардың алдын алу үшін қарапайым жеке гигиена ережелерін сақтау керек, яғни бассейнге түскенге дейін және кейін душ қабылдаған жөн.Сондай-ақ, су айдындарында шомылуға тыйым салатын арнайы ақпараттық белгілерге мұқият назар аудару керек!Субұрқақтарда шомылуға рұқсат етілмейді, өйткені су субұрқақтардағы су залалсыздандырылмайды және санитариялық талаптарға сәйкес келмейді.Бұдан бөлек әртүрлі жарақаттар алу қаупі де бар. Шомылу жән демалу үшін арнайы шомылу орындарын таңдаған дұрыс  Өйткені олардың суы бақыланып отырады. Бұл әртүрлі инфекцияларды (тырысқақ, менингит, паразиттік аурулар, ӨІЖ) жұқтырудың алдын алады.

Исатай аудандық санитариялық-эпидемиологиялық

бақылау басқармасының басшысы Б.Картмаганбетова

Жұмсақ балмұздақ сатып аларда абай болған жөн. Өйткені, бірқатар санитариялық талаптар сақталмаған жағдайда, уланып қалуыңыз әбден мүмкін. Жұмсақ балмұздақ фризерден шыға салып дайын болады. Оның консистенциясы нәзік, крем тәрізді. Осындай жұмсақ және дәмділігіне байланысты бұл балмұздақ мұздатылған балмұздаққа қарағанда жоғары сұранысқа ие. Жұмсақ балмұздақ тамақтану және сауда орындарында арнайы құрғақ қоспалардан жасалады. Өнімді дайындау үшін, бір және екі целиндрлі арнайы конструкциялы фризерлер қолданылады. 

Адам папиллома вирусы (АПВ) – 200-ге жуық түрді қамтитын тұқымдас вирустарға жатады. Кейбіреулері адам денсаулығына салыстырмалы түрде қауіпсіз, басқалары онкологиялық процестің дамуын белсендіре алады.

Шетел азаматтары айналасындағыларға қауіп төндіретін ауру диагнозы қойылса, барлығы медициналық көмек ала алады. Оның түрлері мен көлемдері ҚР ДСМ 2020 жылғы 9 қазандағы №121 бұйрығымен бекітілген. Медициналық көмек Тегін медициналық көмектің кепілдік берілген  көлемі қаражаты есебінен берілетін болады.

Страница 1 из 154

ФОТОГАЛЕРЕЯ

БІРІҢҒАЙ МЕМЛЕКЕТТІК БАЙЛАНЫС

Aqprint

Байланыс номерi :     +7 702 132 03 32      +77122458521