Атырау облысы халық арасында жаппай тамақтан улану жағдайын алдын алу

 

Азық түлікпен немесе тамақтан улану – сапасыз өнімдердіпайдаланудан болатын ауыр жағдай.

Тамақтан улану кезіндеіш ауырады, жүрек айнуы, құсу, іш өту, денедегі әлсіздікбелгілері байқалады. Қазіргі уақытта адам кез келгенжерден улануы мүмкін. Сапасыз тағамдар микробтардыңкөбеюіне, олардың уының пайда болуына жағдай туғызыпадамдардың тамақтан улануына алып келеді.

Жаппай тамақтан уланудың алдын алу үшін,Атырау облысыхалықына келесі шараларды сақтаған жөн. 

Тамақтан уланудың алдын алу жолдары:

1. Қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдау,

2. Тамақты дайындау технологиясын сақтау,

3. Пісірілген тамақты бірден пайдалану,

4. Алдын ала дайындалған тамақты мұқият қыздыру керек,

5. Шикі және піскен тамақ өнімдерін қатар сақтамау,

6. Азық-түліктерді мұқият тиісті температуралық режимдесақтау,

7. Тамақты жәндіктермен кеміргіштерден аулақ сақтау, тиісті дезинфекциялық шаралар жүргізу,

8. Жеке гигиена ережелерін сақтау,

9. Ас үй ыдысын, плитаны, үстелдің бетін, раковинаны, тақтайшаларды арнайы құралдармен жуу және таза ұстау,

10. Тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімдерінің  дұрысболуы,

11. Піспеген және дайын өнімдерді өңдеу үшін әр түрліпышақ пен кесу тақтайларын пайдалану керек;

12. Дайын өнімдерді сақтаудың жалпы температурасы- +5градус;

13. Суық тағамдарды екі тәуліктен артық пайдаланбаукерек;

 

 

 

 

 

Искакова Айгүл Сабырқызы

Атырау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары

ФОТОГАЛЕРЕЯ

БІРІҢҒАЙ МЕМЛЕКЕТТІК БАЙЛАНЫС

AQPARATPRINT