Ауыз су – органолептикалық қасиеттері ( иісі,дәмі,мөлдірлігі,т.б ) және химиялық құрамы адам организмі үшін қауіпсіз болып табылатын табиғи су.
Адам денсаулығы ауыз судың сапасына тікелей тәуелді. Осыған байланысты ауыз суға мемлекеттік санитарлық талаптар қойылады. Олардың негізгілері: иісі, дәм көрсеткіші, түсі, мөлдірлігі, лайлылығы, кермектілігі.
Қазіргі уақытта ауыз су әлеуметтік, саяси, медициналық, географиялық, сонымен қатар инженерлік-экономикалық проблема болып табылады.
Зертханалар судың барлық түрлерін, соның ішінде ауыз суды талдауды - су құбырларынан, құдықтардан, бұлақтардан және басқа көздерден, бассейндер мен джакузилерге арналған суды талдауды, зертханалар үшін тазартылған суды және ұйымдар мен жеке тұлғалар үшін ағынды сулардың барлық түрлерін сараптайды. Мамандар су талдауын (химиялық, микробиологиялық, радиологиялық) жүргізгеннен кейін қажет болған жағдайда су талдауының нәтижелері бойынша су сынамасын зерттеу хаттамасы ресімделеді.
Адамның денсаулығы көп жағдайда оның ішу және тамақ дайындау үшін пайдаланатын суының сапасына байланысты. Судың сыртқы түріне немесе иісіне қарап оның қаншалықты зиянсыз екенін және оны ішуге болатынын білу әрқашан мүмкін емес. Оның химиялық құрамын, дәлірек айтқанда, құрамындағы қоспалардың құрамын білу қажет. Жаңа ұңғыманы немесе ұңғыманы пайдаланбас бұрын судың мемлекеттік сапа стандарттарына сәйкестігін талдау қажет.
Ауыз және тұрмыстық қажеттіліктерге арналған судың сапасына қойылатын гигиеналық талаптар эпидемиологиялық қауіпсіздік, химиялық құрамының зиянсыздығы және қолайлы органолептикалық қасиеттері принципіне негізделген.
Исқақова Айгүл Сабырқызы
Атырау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары