Сіз сапасыз шикізаттың және өнімді дайындау және сақтау технологиясының сақталмауы салдарынан ауруға шалдықасыз, себебі өніммен байланысқан адамның қандай да бір ауруы болуы мүмкін. Оның үстіне, оның белгілері болмауы мүмкін, бірақ тасымалдаушы болуы мүмкін. Өнеркәсіптік емес өнімдерде өнімнің құрамы туралы ақпарат жоқ, аллергияға әкелуі мүмкін. Өндірілген күні, сақтау шарттары, тағамдық құндылығы және басқалары туралы мәліметтер жоқ.
Бүгінгі таңда үй кондитерлері көбінесе студенттер немесе декреттік демалыстағы аналар болып табылады. Барлық, әдетте, арнайы білімсіз. Сапа стандарттары әрдайым сақтала бермейді. Шебердің қолғап қолданғанын немесе оның басына қалпақ салғанын тексеру мүмкін емес. Үйде мұндай кондитерлер көбінесе жануарларды тіршілік етеді. Мұндай жағдайларда санитария ережелерін сақтау туралы айту қиын.
Тортты дұрыс дайындауға болады, бірақ содан кейін ол дұрыс емес жағдайларда сақталады. Яғни, үлкен өндірістің бөлігі ретінде жойылатын технологиялық қателіктер үйде жасалуы мүмкін. Ал дайын өнімде әртүрлі бактериялар дамуы мүмкін.
Енді суши мен орамалар туралы аздап.
Тұтастай алғанда, сапалы ингредиенттерден жасалған суши мен роллдар денеге пайдалы.
Теңіз балығы жүрек-қан тамырлары мен ас қорыту жүйесін емдейтін омега-3 май қышқылдарына бай. Сонымен қатар, дәл осы май қышқылдары организмдегі ісік процестерінің дамуын тежейді. Суши мен орамалды жеуге болатын табиғи раваби тұздығы - бұл антисептикалық және антикоагулянт. Таңқаларлық емес сушиге лаваби, маринадталған имбирь және соя соусы беріледі. Васаби мен зімбір тамақтың қорытылуына ықпал етеді, сонымен қатар балықта болатын бактериялар мен микробтарды да жояды. Дәстүрлі түрде жапон тағамдарымен ұсынылатын зімбір тамыры иммуностимуляторлық, антисептикалық, антипаразиттік, вирусқа қарсы және антиоксиданттық белсенділікке ие.
Қарапайым болмаса да. Жапон асханасы өнім ингредиенттерін термиялық өңдеудің болмауымен сипатталады. Орамдарды пайдалану қауіптілігі осыған байланысты болды. Сондықтан, шикі балықтың филе өнімдерін үнемі тұтынумен гельминттерді жұқтыру қаупі бар!
Бірнеше сағат ішінде балықта патогендік бактериялар қатып қалмай дамиды. Ертерек уабаби тұздығының пайдасы туралы айтылды. Табиғи лаваби - бұл жапондық желкектердің ұнтақталған тамыры. Нағыз равабиді пісіру қымбатқа түседі. Сондықтан, раваби ақжелкеннің қол жетімді сорттарына бояғыштар, дәмдеуіштер мен хош иістерді қосу арқылы дайындалады.
Сұлы тұздығы мен суши мен орамның қауіпсіздігі қауіпті емес. Онда көп мөлшерде тұз бар, сондықтан оны теріс пайдаланбау керек. Адам ағзасындағы артық тұз ісінуді тудыруы мүмкін. Тұзды көп мөлшерде қолдану гипертониялық кризді тудыруы мүмкін.
Сонымен қатар, тұз буындарда жиналу қабілетіне ие. Бір немесе екі ас қасық соя соусының құрамында 2 г дейін тұз болады, күнделікті қабылдау мөлшері 5-8 г құрайды.
Жүкті әйелдер мен балаларға арналған шикі, кептірілген және ысталған балықпен орамдарды жеуге болмайды.
Көбінесе крем ірімшігіне сілтеме беретін Филадельфия ірімшігі біздің елдегі орамдарға қосылады (бұл орамалар Филадельфия деп аталады). Өнеркәсіптік тәсілмен дайындалған бұл өнімде дәмді сақтау және сақтау мерзімін ұзарту үшін тұрақтандырғыштар, консерванттар мен хош иістер бар. Химиялық заттар - орамдағы зиянды заттар қорабындағы тағы бір зат.
Суши әуесқойлары кездейсоқ сайттардан аулақ болу үшін сушиге тек сенімді жапон мейрамханаларында тапсырыс беру керек.
Аймұратова Алтынгүл Бөкенбайқызы
Атырау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары