Жіті ішек инфекциясынан қорған!

Жіті ішек инфекциясы – бірінші кезекте ас қорыту жолынзақымдайтын жұқпалы аурулардың тобы.

Ол негізіненбактерия, вирус сияқты микроағзалардан туындайды. Инфекция көзінауқас адам немесе жіті ішек инфекция қоздырғыштарының тасымалдаушысы. Айналадағыадамдар үшін, әсіресе, аурудың жеңіл, анық байқалмайтынжәне симптомсыз түрлеріне шалдыққандар өте қауіпті.

  Микробтар науқастардан және тасымалдаушылардан нәжіс, құсық және зәр арқылы сыртқы ортаға бөлінеді. Жіті ішек инфекцияларын қабылдағыштық өте жоғары болғандықтан, ересек адамдар мен балалар, әсіресе, 1 жастан 7 жасқа дейінгі балалар ауруға жиі шалдығады. Жұқтыру қаупі ағзаға түскен қоздырғыштың мөлшеріне, сондай-ақ асқазан-ішек жолдарының барьерлік және ферментативті функциясына және ағзаның қабылдағыштығына байланысты.

 Ауру негізінен нәжіс арқылы, тамақ, су және ортақ тұрмыс бұйымдарын қолдану арқылы жұғады. Қоздырғыштың ағзаға түскен кезінен бастап ауру белгілері пайда болғанға дейін бірнеше сағаттан 7 күнге дейін уақыт өтеді. Инфекция жұқтырғаннан кейін иммунитет 3-4 айдан 1 жылға дейін тұрақсыз болады, сондықтан аурудың қайталануы әбден мүмкін.

  Тамақ, су, тұрмыстық заттар, ойыншықтар аурудың берілу факторлары болып табылады, кейбір инфекцияларды жәндіктер (шыбындар, тарақандар) таратады. Сондай-ақ антисанитариялық жағдайлар, жеке гигиена қағидаларын сақтамау, санитариялық қағидаларды сақтамай дайындалған тамақ өнімдерін тұтыну да жіті ішек инфекцияларын жұқтыруға себептері бола алады. Жіті ішек инфекциялары жылдың кез келген мезгілінде туындауы мүмкін. Вирусты инфекция көбінесе күн суытқанда, тұмаумен және ЖРВИ-мен сырқаттану деңгейі артқан кезде көбейсе, бактериялық инфекциямен сырқаттану жаз мезгілінде арта түседі. Жіті ішек инфекцияларының көпшілігі жоғары тұрақтылығымен ерекшеленеді. Мысалы, іш сүзегі мен паратиф қоздырғыштары сүтте 70 күннен астам, ал суда бірнеше ай тіршілік етеді. Дизентерия бактериялары сүтте шамамен 6 күн тіршілік етеді және көбейеді, өзен суында 35 күнге дейін сақталады. Вирустар қоршаған ортаның түрлі нысандарында 10-15 күннен бастап 1 айға дейін, нәжістерде 7 айға дейін сақталады. 

  Балалар арасында жіті инфекциялық диареялардың этиологиялық құрылымы уақыт өте келе өзгереді. Қазір бұл динамика анық байқалып жатыр. Бұған бірнеше себеп бар: тамақ өнімдері өндірісінің жаһандануы, олардың қауіпсіздігіне қойылатын талаптарды қатаңдату, балалар тағамы өнімдерін консервілеу және пастерлеу, табиғи экологиялық себептер т.б.

           Жіті ішек инфекцияларының алдын алу шаралары:

жеке гигиена қағидаларын сақтаңыз, тамақ ішердіңалдында және дәретханадан кейін қолды сабынменмұқият жуыңыз;
ішу үшін тек қайнатылған немесе бөтелкедегі суды пайдаланыңыз;
пайдаланудың алдында жеміс пен көкөністі жақсылапжуып, қайнаған сумен шайыңыз;
тамаққа термиялық өңдеуден өткен өнімдердіпайдаланыңыз;
тез бұзылатын тамақ өнімдерін тек салқын жердесақтаңыз, жарамдылық мерзімі өткен азық-түліктіпайдаланбаңыз;
шикі өнімдерді өңдеу үшін жеке ас үй жабдықтарын(пышақ және кесу тақтайлары) қолданыңыз, шикіөнімдерді дайын өнімдерден бөлек сақтаңыз;

Аймұратова Алтынгүл Бөкенбайқызы

 

Атырау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

БІРІҢҒАЙ МЕМЛЕКЕТТІК БАЙЛАНЫС

AQPARATPRINT